آکورد در موسیقی
تعریف آکورد: به چند صدا که در یک زمان واحد با هم شنیده شود میگویند.
سادهترین آکوردها سه صدایی هستند که از یک نت به نام پایه و نت دیگری (که به فاصلهی سوم از پایه قرار دارد) به نام سوم آکورد و نتی که با پایه فاصلهی پنجم دارد به نام پنجم آکورد تشکیل شده است.
آکورد ماژور: اگر فاصلهی پایه تا سوم آکورد فاصلهی سوم بزرگ یا دو پرده و فاصلهی سوم آکورد تا پنجم آکورد فاصلهی سوم کوچک یا یک و نیم پرده باشد آکورد ماژور ساخته میشود.
مثال) آکورد دو ماژور (دو می سل)
آکورد مینور: اگر فاصلهی پایه تا سوم آکورد فاصلهی سوم کوچک یا یک و نیم پرده و فاصلهی سوم آکورد تا پنجم آکورد فاصلهی سوم بزرگ یا دو پرده باشد آکورد مینور ساخته میشود.
مثال) آکورد لا مینور (لا دو می)
آکورد کاسته (Diminished): اگر فاصلهی پایه تا سوم آکورد فاصلهی سوم کوچک یا یک و نیم پرده و فاصلهی سوم آکورد تا پنجم آکورد فاصلهی سوم کوچک یا یک و نیم پرده باشد آکورد کاسته ساخته میشود.
مثال) آکورد کاسته (سی ر فا)
آکورد افزوده (Augmented): اگر فاصلهی پایه تا سوم آکورد فاصلهی سوم بزرگ یا دو پرده و فاصلهی سوم آکورد تا پنجم آکورد فاصلهی سوم بزرگ یا دو پرده باشد آکورد افزوده ساخته می شود.
مثال) آکورد افزوده (دو می سل دیز)
آکوردهای معلق (Suspended)
Sus2: اگر فاصلهی پایه تا سوم آکورد فاصلهی دوم بزرگ یا یک پرده و فاصلهی سوم آکورد تا پنجم آکورد فاصلهی چهارم درست یا دو و نیم پرده باشد آکورد Sus2 ساخته میشود.
مثال) آکورد (دو ر سل)
Sus4: اگر فاصلهی پایه تا سوم آکورد فاصلهی چهارم درست یا دو و نیم پرده و فاصلهی سوم آکورد تا پنجم آکورد فاصلهی دوم بزرگ یا یک پرده باشد آکورد Sus4 ساخته میشود.
مثال) آکورد (دو فا سل)
معکوس آکوردهای سه صدایی
معکوس آکورد: اگر جای نتهای آکورد را عوض کنیم معکوس آکورد ساخته می شود و در آکورد های سه صدایی به دو نوع معکوس اول و معکوس دوم تقسیم میشوند.
آکوردهای چهار صدایی (آکوردهای 7)
تعریف آکورد چهار صدایی: اگر یک فاصلهی سوم به بالای آکورد سه صدایی اضافه شود آکورد چهار صدایی به وجود می آید. چون فاصلهی نت پایه تا بالاترین نت، فاصلهی هفتم است به آن آکورد (7) میگویند.
معکوس آکوردهای 7
آکورد پنج صدایی (9): اگر به بالای آکوردهای هفتم یک فاصلهی سوم اضافه شود آکوردهای پنج صدایی به وجود می آید. چون فاصلهی نت پایه تا بالاترین نت، فاصلهی نهم است به آن آکورد نهم (9) میگویند.
آکورد ششم ناپلی: اگر از درجهی دوم گام نیم پرده پایین رفته و یک آکورد ماژور بسازیم و به حالت معکوس یکم درآوریم آکورد ششم ناپلی ساخته میشود.
دیدگاهتان را بنویسید